raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

vaccinatie van het konijn

 

Nieuw vaccin voor konijnen!

 

Met het Nobivac Myxo-RHD vaccin is het mogelijk individuele konijnen te vaccineren op ieder willekeurig moment in het jaar. Het is het eerste combinatievaccin dat konijnen 12 maanden bescherming biedt tegen zowel myxomatose als RHD.

Omdat dit vaccin per flacon één dosering bevat is het mogelijk het hele jaar door een scherpe prijs te bieden.

 

Nobivac Myxo-RHD heeft een uitstekend veiligheidsprofiel en kan worden gebruikt bij konijnen vanaf vijf weken leeftijd (dit geldt ook voor dwergrassen). Immuniteit wordt binnen drie weken na toediening bereikt.

konijnen_vaccin

 

is het vaccineren van uw konijn noodzakelijk?

Het antwoord is JA. Door te vaccineren voorkomen we 2 veel voorkomende (en meestal dodelijke) ziekten bij onze konijnen. Als we zouden stoppen met vaccineren dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken. Laten we niet vergeten dat de virussen er altijd zullen zijn en een continue bedreiging vormen!

 

TEGEN WELKE ZIEKTEN MOET IK MIJN KONIJN LATEN VACCINEREN?

 

Myxomatose

 

Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het myxomatosevirus. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette (wilde) dieren of materialen mogelijk. Wanneer een infectie in een groep konijnen is aangeslagen is het verloop zeer moeilijk te beïnvloeden. Preventieve maatregelen zijn daarom van essentieel belang.

 

Symptomen

 

Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen). Voorkeursplaatsen voor deze myxomen zijn: rond de ogen, de snuit, de oren en de anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er daardoor blindheid en vaak pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven ten gevolge van een Myxomatose infectie binnen 2 weken.

 

 

konijn130339616S

VHS - Viraal Haemorragisch Syndroom (RHD of VHD)

 

Viral Haemorrhagic Disease (VHD), in Nederland ook wel het Virale Haemorragische Syndroom genoemd, is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. VHS wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het myxomatosevirus.

Ook het VHS virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer (o.a. vers gesneden gras), stro, hooi, mest of besmette kleding uw konijn besmetten.

 

Symptomen

 

Voornamelijk konijnen ouder dan 10 weken worden door VHD getroffen. Vooral jonge voedsters zijn erg gevoelig. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt 1-3 dagen. Er zijn 3 vormen te onderscheiden:
a. een zeer snel verlopende vorm - het konijn is plotseling dood, zonder daarvoor ziekte verschijnselen te hebben gehad.
b. een snel verlopende vorm - depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts, incoördinatie, stuiptrekkingen, soms met schreeuwen en tandenknarsen waarna coma volgt. Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige bloederige, neusuitvloeiing gevolgd door de dood.
c. milde vorm - deze vorm is zeldzaam. Herstel en levenslange immuniteit.

De sterfte na een VHD-infectie kan oplopen van 75% tot 100% van de populatie.

 

Risicofactoren die de keuze van vaccineren kunnen beïnvloeden

 

• Contact met andere dieren/soortgenoten (pension, asiel, tentoonstelling, wilde dieren, etc.)
• Regionale uitbraak van ziekten

 

 

Preventie

 

• Voorkom contact met wilde konijnen.
• Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien:
- Tegen vlooien kunt u sprays of druppels gebruiken.
- De bestrijding van muggen is moeilijker, maar hiervoor kunnen
insectenwerende strips en netten (klamboes) worden gebruikt.
Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.
• Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose èn VHS (RHD).

 

 

nobivac600

Voorkómen is beter dan genezen

 

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus ook niet alles kan opsporen. Maar vaak kunnen we met een tijdige aanpak veel narigheid voorkómen en dat is nog steeds beter dan genezen. Daarom is het raadzaam om de gezondheid van uw konijn één keer per jaar door een dierenarts te laten controleren. Uw dierenarts kan dan van de gelegenheid gebruik maken om ook de vaccinatie uit te voeren. Ook hier geldt: vaccineren is beter dan genezen!