raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

 

 

Een konijn is een zeer sociaal dier, maar heeft voor dit gedrag en natuurlijk voor zijn eigen welzijn wel voldoende ruimte nodig. De karakters van dieren die eventueel bij elkaar worden gezet moeten wel goed bij elkaar passen. Het bij elkaar zetten van mannelijke konijnen kan nog weleens uitmonden in onderlinge strijd. Mannelijke en vrouwelijke dieren kunnen onvruchtbaar gemaakt worden door middel van castratie.

rabbit_house_with_hay329__01

Dit is ook aan te bevelen om vechtpartijen te voorkomen en om bij het vrouwelijke konijn problemen aan de baarmoeder te voorkomen. Loopt het konijn ook los in huis zorg er dan voor dat alle elektriciteitsdraden weggewerkt zijn omdat ze anders doorgeknaagd worden. Straffen van een konijn gaat het beste door ergens op te kloppen wat lawaai maakt. Een konijn heeft iedere dag aandacht nodig en de vrijheid om rond te lopen.

Een konijnenhok dient ruim te zijn en makkelijk schoon te houden. Het liefst met een apart overkapt slaapgedeelte. Een droge onder grond is zeer belangrijk (kattenbakkorrels, stro etc.).  Gebruik geen zaagsel, dit bevat zoveel schadelijke stoffen (zoals kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur) dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Deze stoffen geven een sterk verhoogde kans op leverfunctiestoornissen, leverziekten, klachten aan de luchtwegen (longontsteking) en vergroot de kans op kanker.  

Alternatieven voor zaagsel:

  • kattenbakkorrels (stofvrij)
  • papiersnippers (liefst onbedrukt)
  • katoenproducten (No Smell)
  • gemalen maiskernen (Corbo)
  • zaagsel van andere houtsoorten, zoals populieren (Care-Fresh)
  • geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier
  • papierstroken (liefst zonder inkt)

 

Een konijn is van nature erg zindelijk en zal altijd een hoek van zijn hok als toilet gebruiken, dit gedeelte moet dus vaker schoon gemaakt worden omdat konijnen op een vochtige ondergrond zeer gevoe lig zijn voor diverse ziekten. Daarom is het dagelijks optillen van het konijn belangrijk om achter- en onderlijf te kunnen controleren op verwondingen klitten etc. Met name bij zomerse temperaturen is het extra belangrijk dat de huid/haren droog en schoon zijn om de vliegen op een afstand te houden.

Een buitenhok moet bescherming bieden tegen zon, wind en regen. Het konijnenhok mag niet op de tocht staan omdat dit aanleiding kan geven tot het ontstaan van ontstoken ogen en neusuitvloeiing (snot) Mocht het konijn toch symptomen van snot ontwikkelen dan moet dit adequaat behandeld worden. De ogen uitspoelen met gekookt water is onvoldoende.

RabbitEgglu

Snot kan ook ontstaan door een te hoog gehalte aan ammoniak in de omgeving, vaak door het niet goed schoon houden van het konijnenhok. Een eventuele buitenren moet groot genoeg zijn om in rond te huppelen en moet op een beschutte, schaduwrijke plek staan. Boven dien moet het zo gebouwd zijn dat het konijn niet kan ontsnappen als het graaft. Het beste kunt u de randen van de ren ongeveer 80 centimeter in de grond graven. Let er op dat het gras niet bemest is en dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn.