raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426
   

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw hond, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw hond allergisch worden voor vlooienbeten.

 

Veel vlooiensoorten
Over de hele wereld komen meer dan 2.000 soorten vlooien voor. De meest voorkomende soort op onze huisdieren is de Ctenocephalides felis, de ‘kattenvlo’. Ondanks zijn naam komt de kattenvlo zowel bij honden als bij katten voor. En kan hij ook voor hun baasjes heel vervelend zijn.

Vlooien zuigen binnen 5 minuten bloed.
Wanneer een vlo op uw hond springt, begint het vaak binnen 5 minuten bloed te zuigen en kan dat wel 2,5 uur volhouden. De vrouwtjes eten het meest en drinken tot wel 15 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed.
  

Vlooien kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen 

 

Vlooienjeuk is voor uw hond niet leuk, maar wist u dat vlooien ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Sommige honden zijn allergisch voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Vlooienbeten leiden tot een overmatige huidreactie, ook wel vlooienallergie dermatitis of VAD genoemd.

 
Symptomen van vlooienallergie zijn jeuk en hevige en hardnekkige huidontstekingen. Dieren met VAD blijven levenslang overgevoelig voor vlooienbeten.Als een vlo wordt opgegeten, kan op die manier de hondenlintworm Dipylidium caninum worden overgebracht op zowel honden, katten, als op mensen. Vlooien kunnen bovendien bacteriële infecties verspreiden.
 

Vlooieneitjes liggen overal

 

U denkt misschien dat uw hond geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw hond nemen de overige 95% voor hun rekening.

Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

 

Hoe zie ik of mijn hond vlooien heeft?

Om na te gaan of uw hond vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje roodbruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

 

Hoe vlooien te bestrijden

Om een vlooienplaag te bestrijden is het belangrijk om niet alleen de volwassen vlooien aan te pakken. Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit volwassen vlooien op uw hond. De rest van het probleem bevindt zich in de omgeving van uw huisdier in de vorm van eitjes, larven en poppen.

Voldoende lang behandelen.

Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden voordat een besmet huis vrij is van vlooien. Het duurt immers een tijdje voordat de eieren, larven en poppen in de omgeving allemaal zijn uitgekomen. Om uw huis en uw hond weer vrij van vlooien te krijgen, is het daarom verstandig om tenminste 12 weken lang, zonder onderbreking, tegen vlooien te behandelen. Om uw huis en hond daarna vlovrij te houden is het verstandig om van lente tot en met de herfst preventief tegen vlooien te behandelen. Negen maanden lang! Als het ’s winters niet koud wordt, is het verstandig om ook in de winter uw hond te beschermen tegen vlooien.

Uit onderzoek blijkt dat maandelijkse behandelingen tegen vlooien en teken slechts zelden op regelmatige basis worden uitgevoerd. Maar liefst 8 op de 10 hondenbezitters herhaalt de behandeling te laat.

 

Behandeltips:

 • Behandel uw hond(en) tegen vlooien; minimaal van de lente tot en met de herfst en als het niet koud wordt ook 's winters. Behandel volgens de aanwijzingen.
 • Heeft uw hond al vlooien? Houd er dan rekening mee dat een vlooienbesmetting minstens 12 weken behandeld moet worden.
 • Behandel met een kwalitatief hoogwaardig middel dat volwassen vlooien snel doodt. Op die manier voorkomt u nieuwe eitjes en nieuwe besmettingen van uw leefomgeving.
 • Behandel al uw huisdieren tegelijk (let op: sommige middelen voor honden zijn niet geschikt voor katten! Zoek daarom op de bijsluiter naar de diersoort waar het middel voor bedoeld is.)
 • Stofzuig uw huis grondig en regelmatig.
 • Was het ‘beddengoed’ van uw hond op een hoge temperatuur.
 • Als u uw hond wel eens in de auto vervoert, vergeet dan niet de auto ook grondig te reinigen.
 • Informeer bij uw dierenarts of assistente welk middel het beste bij u en uw hond past.

Meesterlijke voortplanters

Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien. 
Voorkom een vlooiencircus
Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooienmiddelen op uw hond, maar als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.
 

Voorkom een vlooiencircus; vooral in het najaar!

Behoort u tot de hondenbezitters die denken dat vlooien alleen ’s zomers u en uw dier het leven lastig maken? Jammer, maar helaas: vlooien gedijen niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar ook zeker in het najaar. Juist als de verwarming bij u thuis weer aangaat, komen vlooieneitjes massaal uit. En dat allemaal bij u in huis...

Meesterlijke voortplanters
Een vlo kan maar liefst 2.500 eitjes leggen. Als de eitjes uitkomen, heeft u een heel vlooiencircus in huis. Van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af.

Preventief behandelen helpt
Vlooien veroorzaken jeuk en kunnen ziekten overbrengen, zoals lintworm en de veroorzaker van de kattenkrabziekte. Het voorkomen van vlooien scheelt u en uw huisdier dan ook ongemak.

 

Wist u dat...

 • Een vlo ruim 100 keer zijn eigen lengte kan springen (17 cm omhoog en 33 cm naar voren)? Bij een volwassen mens zou dat neerkomen op 75 meter omhoog en 135 meter naar voren.
 • Een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
 • Eén volwassen vlo op die manier meer dan 1.000 nakomelingen kan voortbrengen?
 • Die eieren na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
 • Uit een ei na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
 • Vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
 • Uw hond allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
 • Het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?
 
  bron: MSD