Top 13 vergiftigingen bij de hond en kat
|
|
1. humane medicijnen
Geneesmiddelen die misschien nuttig of zelfs levensreddend zijn voor mensen kunnen het tegenovergestelde effect bij huisdieren hebben. En het hoeft niet altijd een grote dosis te zijn om grote schade te kunnen veroorzaken.
Enkele van de meest voorkomende en schadelijke medicijnen die giftig zijn voor honden zijn onder andere:
|
 |
Kijk onderaan deze pagina naar een informatief filmpje over vergiftigingen bij de hond en kat met Tjerk Bosje van het Medisch Centrum voor Dieren. |
- Anti-inflammatoire pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd zoals bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac, naproxen, etofenamaat, acetylsalicylzuur (aspirine) kunnen maag- en darmzweren of nierfalen veroorzaken.
- Antidepressiva kunnen leiden tot braken en, in meer ernstige gevallen, serotonine syndroom - een gevaarlijke toestand die temperatuur, hartslag en de bloeddruk verhoogt, en kan leiden tot epileptische aanvallen.
- Medicijnen voor het reguleren van de bloeddruk.
- vrij verkrijgbare medicatie. Deze groep bevat paracetamol (Tylenol), ibuprofen en naproxen (Advil, Alleve), evenals kruiden en voedingssupplementen.
|
|
|
2. medicijnen voor dieren
Ook door verkeerde toepassing van medicatie voor dieren kunnen vergiftigingen optreden. Dit gebeurt veelvuldig bij pijnstillers en ontwormingsmiddelen. Een voorbeeld hiervan is ook een kat die behandeld wordt met het anti-teken middel Permethrin voor de hond.
|
3. insecticiden
Vlooien en teken producten. Door een verkeerde toepassing van deze middelen worden dieren onbedoeld vergiftigd door deze producten. Problemen kunnen zich voordoen als honden per ongeluk deze producten innemen of als kleine honden overmatige hoeveelheden krijgen.
|
4. tabak
Geeft maagdarmklachten, sloomheid en coma.
|
5. huishoudelijke artikelen
Schoonmaakmiddelen en bleekmiddel kunnen mensen vergiftigen, maar ze zijn ook een belangrijke oorzaak van vergiftiging bij huisdieren, waarbij problemen met de maag en luchtwegen kunnen ontstaan. En niet verrassend, chemische stoffen zoals antivries, verfverdunner en chemicaliën voor zwembaden zijn ook giftig voor dieren. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder andere maagklachten, depressie en chemische brandwonden.
|
6. levensmiddelen
Uw viervoeter kan er erg schattig uitzien als hij zit te bedelen voor een hapje van je chocoladecake of chips bedekt met guacamole. Maar geef hieraan niet toe, want deze voedingsmiddelen zijn gevaarlijk voor honden en katten. Dieren hebben een andere stofwisseling dan mensen. Sommige voedingsmiddelen en dranken die volkomen veilig zijn voor mensen zijn gevaarlijk voor honden en katten, en soms zelfs fataal.
|
 |
|
- Chocolade. Chocolade is niet schadelijk voor mensen maar wel voor honden en katten. Chocolade producten bevatten stoffen genoemd methylxanthines, die kunnen leiden tot braken in kleine doses, en de dood indien ingenomen in grotere hoeveelheden.
Donkere chocolade bevat meer van deze gevaarlijke stoffen dan witte of melkchocolade. De hoeveelheid chocolade die kan leiden tot de dood is afhankelijk van het type chocolade en de grootte van de hond. Voor kleinere rassen, kan slechts een half grammetje bakkers chocolade fataal zijn, terwijl een grotere hond het eten van 100 gram zou kunnen overleven. Koffie en cafeïne hebben vergelijkbare gevaarlijke chemische stoffen.
Lees hier meer over een chocoladevergiftiging.
- Alcohol. Symptomen van alcoholvergiftiging bij dieren zijn vergelijkbaar met die bij mensen, en kunnen braken, ademhalingsproblemen, coma en, in ernstige gevallen, de dood veroorzaken.
- Avocado. Je zou kunnen denken dat dit ook voor honden gezond is, maar avocado's hebben een stof genaamd persine wat giftig is voor honden en katten en veel andere diersoorten. De stof persine veroorzaakt sloomheid, ademhalings problemen, onderhuidse vochtophopingen, blauwverkleuring van de slijmvliezen, en hartfalen binnen 24-48 uur. De genoemde klachten kunnen uiteindelijk leiden tot de dood
- Macadamia noten. Honden kunnen last hebben van een reeks van symptomen, zoals zwakte, oververhitting, en braken, na consumptie van macadamia noten.
- Druiven en rozijnen. Experts zijn niet zeker van waarom, maar deze vruchten kunnen, na enkele uren, nierfalen veroorzaken bij katten en honden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan problemen veroorzaken bij sommige honden en katten.
- Rauwe aardappelen. Behoort tot de nachtschade familie en bevat solanine. Het geeft maagdarmontsteking, apathie en coma.
- Spruitjes. Bevat net als andere koolsoorten isothiocynate en kan gasvorming in het maagdarmkanaal geven met misselijkheid en braken als gevolg.
- Ui, sjalot, knoflook, bieslook en prei, in welke vorm dan ook, dus ook niet gekookt of in poedervorm. Geeft afbraak van rode bloedcellen, bleke of gele slijmvliezen, versnelde hartslag en ademhaling, sloomheid, toevallen, buikpijn, braken, diarree en verminderde eetlust.
- Rauw varkensvlees. Is mogelijk besmet met het Aujeszky virus ook wel speudorabies genoemd wat dodelijk is voor honden en katten. Ook kan het de eencellige parasiet Toxoplasma gondii bevatten wat de zeer algemeen voorkomende infectieziekte Toxoplasmose veroorzaakt.
- Melk (te veel), melkproducten, kaas (zout en lactose). De meeste honden en katten zijn lactose-intolerant waardoor melk en andere zuivel maagdarmproblemen kunnen geven zoals diarree.
- Mosterd
- Rauwe bruine- en witte bonen. Geeft heftige maagdarmklachten.
- Appel- en perenpitten. Deze bevatten blauwzuur.
- Broccoli, bloemkool. Bevat isothiocynate wat maagkrampen, misselijkheid en braken kan veroorzaken.
- Kersen pitten. Bevatten cyaogenische glycosiden.
- Leverworst (te veel)
- Rabarber. Verlaagt het calciumgehalte van het bloed wat kan leiden tot nierproblemen en botontkalking.
- Walnoten
- Kaas (zout en lactose)
- Paprika. Behoort tot de nachtschade familie en bevat solanine. Het geeft maagdarmontsteking, apathie en coma.
- Spinazie. Bevat oxalaat wat nierschade kan geven en in sommige gevallen nierstenen of blaasstenen.
- Paddenstoelen en champignons. Kan afhankelijk van de soort paddestoel allerlei klachten geven zoals misselijkheid, braken, buikkrampen, kwijlen, incoördinatie, zwakte, lusteloosheid, geelzucht en epileptiforme aanvallen.
- Tomatenplant en onrijpe tomaten. Behoort tot de nachtschade familie en bevat solanine. Het geeft maagdarmontsteking, apathie en coma.
- Rauwe eieren, kunnen salmonella bevatten en het eiwit bevat avidine wat de opname van vitamine B sterk vermindert.
- Kippe- of kalkoenbotten, kunnen versplinteren en schade geven aan het maagdarmkanaal.
- Rauwe vis, bevat enzymen wat thiamine (vitamine B1) afbreekt waardoor er neurologische klachten kunnen ontstaan tot aan coma toe.
|
7. zout
Dit werd vroeger veel gebruikt om dieren te laten braken. Een overdosis kan echter een zoutvergiftiging geven. Ook pekel of zoute drop kan een oorzaak zijn van zoutvergiftiging. Zout werkt irriterend op het maagdarmslijmvlies. Een hoge zoutconcentratie in het bloed geeft uitdroging van cellen en neurologische klachten. Het dier zal, als het mee zit, alleen meer gaan drinken en plassen. Maar ook rusteloosheid of juist sloomheid kunnen bij een zoutvergiftiging passen. Ook spiertrekkingen, toevallen, versnelde ademhaling en pols, verhoogde temperatuur, hartritmestoornissen en zelfs de dood kan het gevolg zijn van een zoutvergiftiging. Een theelepel zout kan voor een klein hondje al fataal zijn!
|
8. planten
Ze kunnen mooi zijn, maar planten zijn zeker niet altijd huisdiervriendelijk. Enkele giftige planten voor honden en katten zijn:
|
- Agave
- Azalea's en rododendrons. Deze mooie bloeiende planten bevatten giftige stoffen die braken, diarree, coma, en mogelijk zelfs de dood kan veroorzaken.
- Tulpen en narcissen. De bollen van deze planten kan ernstige maagproblemen, convulsies, en een verhoogde hartslag veroorzaken.
|
- Berenklauw
- Clivia
- Dieffenbachia
- Kerstroos / kerstster
- Aronskelk
- Amaryllis
- Lelie’s
- Gatenplant
- Aster
- Monnikskap
- Sanseveria
- Taxus
- Ficus
- Herfsttijloos
- Yucca
- Sago palmen. Het eten van slechts een paar zaadjes kan genoeg zijn om braken, convulsies, en leverfalen veroorzaken.
|

|
9. rodenticiden ofwel rattengif
Als ze worden ingeslikt door honden, kunnen deze ernstige problemen veroorzaken. De symptomen hangen af van de aard van het gif, en het kan na inname een aantal dagen duren voordat de symptomen zichtbaar zijn. In sommige gevallen wordt de hond niet rechtstreeks maar via vergiftigde knaagdieren blootgesteld aan het gif.
|
10. gazon- en tuinproducten
Producten voor uw gazon en tuin kan giftig zijn voor huisdieren als die ze binnenkrijgen. Denk hierbij aan:
- Meststoffen
- Slakkengif korrels
- terrasreiniger, kan door likken aan de pootjes ook op de tong komen en daar zweren veroorzaken.
|
11. kauwgom en snoep met xylitol
Xylitol zorgt in te hoge dosering bij honden en mogelijk ook bij katten voor extra aanmaak voor insuline en daarmee een sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Dit met alle gevolgen van dien tot aan de dood toe. Slecht 3 stuks kauwgom kan al te veel zijn voor een hond van 4-5 kilogram lichaamsgewicht. Dit komt neer op 0.1 g Xylitol per kg lichaamsgewicht.
Symptomen ontwikkelen zich binnen 15 to 30 minuten tot aan 12 uur na inname en kunnen zijn:
- braken
- coördinatieverlies
- slapte
- epileptiforme aanvallen
- leverfalen
- bloedingen in mondslijmvlies, maagdarmkanaal of buikholte
|
|
12. tandpasta voor mensen
Bevat fluoride en/of xyllitol.
|
 |
13. stilstaand water, ondiep slootwater
Vooral bij warm weer kans op botulisme en blauwalg.
|
Kijk hieronder naar een informatief filmpje over vergiftiging bij honden en katten met Tjerk Bosje van het Medisch Centrum voor Dieren. |
|