raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

parodontitis en tandvleesontsteking is de meest voorkomende aandoening bij honden en katten!

   
Gebitvies Een erg vies gebit met tandsteen en tandvleesontsteking
   
Gebitschoon2 Na het reinigen en polijsten van het gebit
   
Oorzaak  

De oorzaak van tandvleesproblemen is hetzelfde als die bij mensen. Het is een ontsteking veroorzaakt door de bacteriën die zich in het tandplaque verzamelen. Deze ontsteking zal na verloop van tijd ook de diepere delen, waaronder het kaakbot, aantasten. 

Als deze tandplak blijft zitten zal het binnen een paar dagen gaan verharden en ontstaat er tandsteen. Alleen tandplaque is door poetsen te verwijderen. Tandsteen zal door middel van een gebitsreiniging verwijderd moeten worden.

   
Gevolgen

Als baasje ruik je een vieze adem bij je hond of kat. Daarnaast kan het tandvlees gaan bloeden en pijn gaan doen. Mogelijk eet of kauwt je hond of kat minder goed. Dat is als eerste bij de harde brokjes te merken.

In een verder gevorderd stadium zullen de tanden en kiezen los gaan zitten of zelfs uitvallen.

Tevens kunnen de bacteriën via de bloedbaan elders in het lichaam terechtkomen en onder andere het hart, de nieren en de lever aantasten.

 
Aanpak

Voor mens en dier geldt: preventie is de beste aanpak. Het goed schoonhouden van het gebit zorgt voor gezond tandvlees.

De gouden standaard is hierbij: 1x daags tandenpoetsen. Ook kauw activiteiten kunnen bijdragen aan het schoonhouden van het gebit.

Regelmatige controle van het gebit door de dierenarts hoort daar ook bij. Zo kan in een vroeg stadium een behandeling worden ingezet zodat erger wordt voorkomen.

 

Klik hier voor meer informatie over gebitsverzorging en poetsinstructie voor de kat.
Klik hier voor meer informatie over gebitsverzorging en poetsinstructie voor de hond.