raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

euthanasie van uw huisdier

 

Er kan een moment komen dat u uw huisdier moet laten inslapen. Mocht het zover zijn, dan is het natuurlijk fijn als dit zo rustig en comfortabel mogelijk voor u en uw dier verloopt. Het is een hele ingrijpende en emotionele gebeurtenis en daarom vinden wij het belangrijk om u zo goed mogelijk te helpen.

 

U kunt een afspraak maken bij ons op de praktijk, maar wij komen ook bij u thuis als u dat prettiger vindt.

 

Als we uw dier laten inslapen, wordt uw hond of kat eerst in slaap gebracht door een injectie in een spier. Het is in feite hetzelfde als een narcose bij een operatie. Het duurt ongeveer 5 minuten voordat het dier diep slaapt en niets meer merkt ofwel buiten bewustzijn is. Daarna geven we een tweede injectie waarna de ademhaling stopt en vervolgens ook het hart. We controleren dit door middel van ausculteren (luisteren) met de stethoscoop.

 

Bovenstaande verloopt heel rustig en het is verdrietig maar niet eng om erbij te zijn voor u als baasje, en ook niet voor kinderen. Maar als u liever niet bij de laatste injectie blijft kan dat ook. Uw dier slaapt immers dan al zo diep, dat hij niets meer zal merken.

 

 

Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Uw dier kunt u thuis begraven of bij een dierenbegraafplaats.
  • Crematie: u kunt uw dier laten cremeren bij een dierencrematorium. Dat kan samen met andere dieren of individueel waarna u ook de as kunt terugkrijgen in een urn (www.shcn.nl en www.utrecht-dierencrematorium.nl).
  • Destructie: uw dier wordt dan bij een destructiebedrijf op grootschalige manier met andere diersoorten verbrand. De reststoffen  worden ter verdere verwerking gebruikt, meestal als brandstof voor het opwekken van energie.
  • Dierdonorcodicil: u kunt er ook voor kiezen uw dier af te staan aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, zodat het gebruikt kan worden voor onderwijsdoeleinden en het daarmee het doden van proefdieren kan voorkomen (www.proefdiervrij.nl).

 

 

 

 
Als u vragen heeft dan kunt u gerust even bellen naar de praktijk. Wij willen u graag helpen bij deze moeilijke gebeurtenis.