raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

persisterende melktanden

 

Bij de gebitscontrole van de pups op 6 maanden zien we vooral bij de kleinste rassen nog wel eens persisterende melktanden. Dit is een afwijking waarbij melktanden naast de blijvende tanden van hetzelfde type staan. Vaak betreft het de hoektanden.

Dit kan verschillende problemen geven zoals:

  • een verkeerde stand van de blijvende tand waardoor bijvoorbeeld een hoektand van de onderkaak in het gehemelte gaat prikken.
  • de noodzaak van een beugel om de elementen weer op de goede plek te krijgen.
  • het sneller ophopen van vuil waardoor er eerder tandvleesontsteking ontstaat.

Gelukkig kunnen we deze problemen voorkomen door op tijd de melktanden te verwijderen onder narcose. Hierbij moeten we heel voorzichtig te werk gaan aangezien de lange dunne wortels gemakkelijk kunnen afbreken. Op de foto's is te zien hoe lang de wortels kunnen zijn, bijna 2x zo lang als de kroon.

   
Spikey1 De dunnere melkhoektand van de bovenkaak staat achter de blijvende hoektand, de melkhoektand van de onderkaak staat aan de buitenkant en drukt de blijvende hoektand naar binnen.
   
Spikey2

Hier is te zien hoe diep de wortel zit.

   
Spikey3

Door middel van het wegklappen van een flapje van het tandvlees kunnen we beter bij de wortel komen en veroorzaken we zo min mogelijk schade aan het omringende weefsel. Hierna wordt het tandvlees teruggehecht met oplosbaar hechtmateriaal.

   
Spikey4

Drie melkhoektanden en een melkkiesje na verwijdering.